Na lokalitetu Park šume Mojmilo, 2017. godine, uspostavljen je poljoprivredno-edukativni poligon s ciljem proizvodnje organskog voća i povrća. Projekat je pokrenut kako bi se omogućila proizvodnja bez upotrebe pesticida i hemikalija, uz strogo poštivanje ekoloških standarda.
Na samom početku poljoprovredno-edukativni poligon je imao četiri plastenika, na površini od 700 kvadratnih metara, međutim, zbog velike potražnje, proširio se na devet plastenika koji sada zauzimaju površinu od 1700 kvadratnih metara. Ovaj stalni rast rezultat je ne samo povećane potražnje, već i njegove uloge kao edukativnog centra.
Kako objašnjava Amna Džanković, dipl. inžinjer prehrambene tehnologije i voditeljica organske proizvodnje u JP “Lokom” svake godine asortiman se širi, a zainteresovanost građana za organske proizvode je iz godine u godinu veća.
“Na početku smo imali samo četiri plastenika, ali zbog velike potražnje sada imamo devet plastenika na 1700 metara kvadratnih. Svake godine se širimo kako bismo zadovoljili rastuću potražnju i povećali svoju isplativost. Osim toga, poligon je i edukativni centar, pa moramo imati širok asortiman biljaka koje mogu služiti kao primjer i edukativni materijal za druge proizvođače”, izjavila je Džanković.
Pored plasteničke proizvodnje, prošle godine poljoprivredno-edukativni poligon na Mojmilu dobio je donaciju od Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), što je omogućilo sadnju autohtonih vrsta krušaka i jabuka. Ova donacija dodatno je obogatila asortiman poljoprivrednih proizvoda koji će u budućnosti također biti dostupni građanima.
Poljoprivredno-edukativni poligon Mojmilo je postao sinonim za kvalitetnu i zdravu hranu, a bez upotrebe pesticida i hemikalija, povrće s Mojmila zadržava svoju prirodnu svježinu i nutritivnu vrijednost, što je brzo prepoznato i cijenjeno od strane potrošača.
Predanost kvalitetu nije prošla nezapaženo, te kupci redovno dolaze na poligon kako bi se uvjerili u proces proizvodnje i kupili svježe povrće direktno od proizvođača.
Eko štand na Dobrinji dodatno olakšava pristup proizvodima, omogućavajući širem krugu građana da uživaju u blagodatima organske hrane.
Edin Hanjalić, jedan od zaposlenika JP “Lokom” učestvuje u cjelokupnom procesu proizvodnje organskog povrća, od sadnje do održavanja, branja i prodaje na Dobrinji.
“Trenutno imamo u ponudi patlidžan, papriku baburu, papriku rogu, tikvice, a očekujemo da nam stigne i paradajz do kraja sedmice. Građani su jako zadovoljni jer se radi o zaista kvalitetnim proizvodima. Svako jutro donosimo svježe proizvode koje prodajemo, a sve prodamo do kraja radnog vremena. Puno je mladih majki koje dolaze, jer žele svojoj djeci da priušte zdravo i organsko povrće”, rekao je Hanjalić.
Svježe, tek ubrano povrće, uzgojeno na prirodan način, bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva, građani mog kupiti na Mojmilu, u ulici Ferida Srnje bb, ali i na prodajnom Eko – štandu kod sportske dvorane Dobrinja.