Edukacija o sigurnosti hrane i njen uticaj na zdravlje održana je u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, a predavanje je održala dr. sc. Ramzija Cvrk, vanredni profesor za užu naučnu oblast ”Prehrambena tehnologija” na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.
Profesorica Cvrk govorila je o konceptu sigurnosti hrane/temeljnim načelima sigurnosti hrane, zatim primjeni standarada za sigurnost hrane (GlobalGAP i HACCP ), te o zakonodavnom okviru za sigurnost hrane. Također su prisutni imali priliku čuti više informacija o procjeni rizika, predstavljeni su im modeli procjene rizika u sistemu sigurnosti hrane; Lanac sigurne hrane /Proces kontrole kvaliteta hrane; Zdravstvena sigurnost hrane i zdravlje ljudi/Aspekti kvaliteta hrane.
Na praktičnoj nastavi pofesorica Cvrk je praktično demonstrirala kontrolu pojedinih parametara kvaliteta hrane (uz pomoć prijenosnih instrumenata i aparata), demonstraciju pravilnog pakovanja prehrambenih proizvoda u odgovarajuću ambalažu i pravilan odabir parametara čuvanja hrane na duži period.
U srijedu, 19. decembea 2018. godine u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo dodjelit će se certifikati i CD-ovi polaznicima koji su prošli edukaciju.
Nakon dodjele certifikata, u 17 sati održat će se tematsko predavanje „Melioracije i uređenje zemljišta“. Predavanje će održati dr. sc. Midhat Glavić, predavač na predmetima: “Ratarstvo sa povrtlarstvom”, “Proizvodnja povrća i Melioracije” na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.
Na predavanju će polaznicima biti prezentirane sljedeće teme:
– Mjere poboljšanja kvaliteta zemljišta: kalcifikacija, fosfatizacija, kalizacija, humifikacija
- Navodnjavanje poljoprivrednih kultura: određivanje momenta navodnjavanja, određivanje količine vode za navodnjavanje, kvalitet vode za navodnjavanje.
- Fertirigacija – primjena mineralnih đubriva sa navodnjavanjem
Svi građani koji su zainteresovani za prisustvovanje na tematskom predavanju mogu se prijaviti na kontakt telefon 033 291-253. ili email : poljoprivreda1@novigradsarajevo.ba
PRESS