Za pokretanje plasteničke proizvodnje u općini Novi Grad ove godine bit će dodijeljeno 20 plastenika sa pratećom opremom

Općina Novi Grad će u narednih nekoliko dana raspisati javni poziv za odabir korisnika plastenika. Pravo učešća imat će nezaposlene, socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe koje imaju mjesto prebivališta na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo.

U Gradskoj upravi Zenice, 15. marta, sa predstavnicima deset općina i gradova potpisan je Sporazum o dodjeli plastenika sa dodatnom opremom i humanitarnom organizacijom „Muslim Aid“.

Sporazum je u ime Općine Novi Grad Sarajevo potpisao Džemaludin Kahrović, pomoćnik Općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Riječ je o jednom od projekata koji Općina Novi Grad realizira u sklopu programa podsticaja privredi i zapošljavanju na prostoru Novog Grada, a koji će se implementirati kroz pokretanje plasteničke proizvodnje, odnosno formiranje novih radnih mjesta u poljoprivrednoj proizvodnji. Korisnicima će biti dodijeljeni plastenici od 100 metara kvadratnih plasteničkog prostora, sa sistemom za navodnjavanje, sadnim materijalom i pratećom opremom. Cilj je omogućiti ljudima da sami sebi obezbijede radno mjesto. 

Sa humanitarnom organizacijom „Muslim Aid“ u toku 2015. godine Općina Novi Grad je 2015. godine uspješno realizirala projekat „Pokreni vlastiti biznis u poljoprivredi“ - pilot projekat zapošljavanja osoba sa evidencije Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” - Biro Općine Novi Grad Sarajevo. Na taj način pet nezaposlenih osoba dobilo je plastenik površine 300 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom za prvu sjetvu. Odabrani korisnici imali su obavezu da sufinansiraju 10 posto od vrijednosti plastenika kao i da registriraju vlastiti obrt - obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Općina Novi Grad, četiri godine kontinuirano provodi set mjera podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede na svom području, a jedna u nizu je i podrška poljoprivrednim proizvođačima putem dodjele plastenika za plasteničku prizvodnju.

Ove godine, Sporazumom je predviđena dodjela 20 plastenika površine 100 metar kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom, a osigurana je i dvodnevna edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Predviđeno je da donator obezbjedi 40 posto, Općina 50 posto potrebnih sredstava u ovom projektu, a vlasnici plastenika preostalih 10 posto. Ukupna vrijednost projekta je 53.366 KM.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE