U znak sjećanja na poginulog saborca maloljetni borci Novog Grada organizirali malonogometni turnir "Nedim Škamo"

U sportskoj dvorani "Srce" u Buča Potoku održan je dvodnevni Memorijalni malonogometni turnir "Nedim Škamo" kojim je obilježen Dan sjećanja na šehide, poginule maloljetne borce Armije i MUP-a RBIH Općine Novi Grad Sarajevo i Dana pogibije Nedima Škame.

Turnir je organizovalo Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH - Općina Novi Grad Sarajevo, a učestvovalo je 16 ekipa iz osnovnih škola s područja općine Novi Grad i veterana.

"Turnir organizujemo s ciljem druženja, razvijanja patriotskih osjećaja djece i mladih, njegovanja značaja odbrane od agresije na BiH i očuvanja sjećanja na maloljetne šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH. Akcent je na mladima, jer su upravo naši šehidi i poginuli borci, te naši ratni vojni invalidi i borci iz maloljetne populacije iz školskih klupa i sa sportskih terena, mladalački i s puno elana krenuli u odbranu grada i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Želja nam je da sutra kad nas ne bude mlade generacije u svom srcu čuvaju našu domovinu i sjećanje i lijepe uspomene na sve naše šehide i poginule borce", kazao je Rifet Klapuh iz ovog Udruženja.

Na otvorenju je održan historijski čas, a najuspješnijima su podijeljene medalje i pehari.

Pobijednici turnira su OŠ "Osman Nuri Hadžić" i ekipa veterana jurišnika Prve slavne brigade. Drugo mjesto osvojila je ekipa Općine Novi Grad Sarajevo, dok je treće mjesto pripalo ekipi veterana Naselja heroja Sokolje.

Najboljim na turniru od veteran proglašeni su igrač Muamer Kurto, golman Adis Đedović, strijelac Edis Trklja i za fair play Redžo Raonić, a od učenika igrač Dino Hadžić iz OŠ „Fatima Gunić“, strijelac Muhamed Mehmedović iz OŠ „Meša Selimović“ i golman Nedim Ligata iz OŠ „Avdo Smailović“.

U ratu od 1992 - 1995. godine živote za odbranu Sarajeva dala su 84 maloljetna borca s područja općine Novi Grad Sarajevo, a među njima je i Nedim Škamo, koji je pohađao Mašinsku tehničku školu, kada se s nepunih 17 godina priključio Teritorijalnoj odbrani Dobrinje i Aerodromskog naselja. 

"Svoj mladalački žar i želju da doprinese odbrani jedine domovine je pokazao na samom početku agresije, kada je s drugim hrabrim borcima prenosio oružje s brda Mojmilo u opkoljenu Dobrinju. Krajem septembra 1994. godine dobrovoljno se prijavio da učestvuje u akciji u rejonu Bjelašnice, gdje je u direktnim borbenim dejstvima 1. oktobra 1994. godine poginuo na privremeno okupiranoj teritoriji, a njegovo tijelo razmijenjeno je nekoliko sedmica poslije, kada mu je i dženaza klanjana.

Rahmetli Nedim Škamo je ukopan na šehidskom mezarju Stadion, nekoliko nizova dalje od svoga oca Ahmeda, koji je poginuo 12. januara 1994. godine kao pripadnik Armije RBiH.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE