U zgradi Općine Novi Grad postavljena izložba o liku i djelu Safeta Hadžića

Povodom obilježavanja 25. godišnjice pogibije brigadnog generala Armije RBiH Safeta Hadžića, u galerijskom prostoru u prizemlju zgrade Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je otvorena izložba o liku i djelu ovog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Dobrodošlicu je prisutnim posjetiocima poželio Tajib Delalić, pomoćnim načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, koji je podsjetio na lik i djelo heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, a skupu se obratio i autor izložbe Moamer Šehović, viši kustos u Muzeju Sarajeva.

Safet Hadžić je bio jedan od prvih bh. patriota organizatora otpora, koji je u vrijeme agresije na našu zemlju odigrao važnu ulogu u organiziranju otpora agresoru na prostoru općine Novi Grad.

Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije „Pretis“ u „Vogošći“. U to vrijeme bio je predsjednik Političkog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Godine 1992. odlikovan je ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, a „Ordenom heroja oslobodilačkog rata“ 1994. godine.

Mnogobrojni posjetioci imali su priliku pogledati lične predmete, fotografije, novinske članke, te sve ono što je porodica sačuvala nakon njegove smrti. Izložba hronološki prati Ramizov život od djetinjstva do pogibije.

Organizirana je u saradnji sa Muzejom Sarajeva i može se pogledati još danas do 16 sati.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE