U Centru „Safet Zajko“ održan trening i vježba spašavanja: Spasavaoci demonstrirali potragu unesrećenih s psima

Prošlog vikenda (18. i 19. novembra) na trening poligonu za obuku struktura civilne zaštite u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko”, održana je dvodnevna trening-vježba tehničkog spašavanja pod nazivom „Odgovor na prirodne i druge nesreće Novi Grad Sarajevo 2017“, koju su vodili instruktori i spasavaoci Saveza gorskih službi Slovenije. Trening i vježbu zajednički su organizirali Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Učestvovalo je 15 spasavaoca iz FUCZ (Tim za potragu i spašavanje u urbanim uslovima – sa psima) i Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo i šest instruktora iz Slovenije s kojima su vježbali različite tehnike nužne za zbrinjavanje unesrećenih u situacijama u kojima je potrebno izvršiti evakuaciju sa visine.

Trening i nadzor nad pokaznom vježbom vršili su instruktori i spasavaoci Saveza gorskih službi Slovenije, predvođeni predsjednikom Saveza Igorom Potočnikom.

Pokazna vježba počela je sa scenarijem zemljotresa, koji je prouzrokovao urušavanje stubišta u jednoj višespratnoj zgradi kolektivnog stanovanja sa više zatrpanih i povrijeđenih osoba. Tokom vježbe spasavaoci su demonstrirali vertikalno kretanje vodiča i psa u navezi, te nakon toga vršili potragu s psima kako bi pretražili teren i locirali povrijeđene dronom.

"Tok vježbe, osiguranja mjesta događaja, zbrinjavanja i vertikalnog spuštanja unesrećenih uspješno je izveden, a prvi put u pokaznoj akciji pretraživanja terena, uključene su bespilotne letjelice (dronovi) i dva psa tragača FUCZ. Vježba je imala za cilj ispitati i usavršiti sinhronizaciju svih učesnika u spašavanju, te usvojiti nova znanja i vještine kojima se službe i jedinice spašavanja često moraju služiti u zavisnosti od slučaja", kazao je Fahrudin Kazazić, pomoćnik načelnika Službe za civilnu zaštitu Općine Novi Grad Sarajevo, koji je svim učesnicima vježbe dodijelio zahvalnice i prigodne promotivne poklone.   

Tom prilikom prikazane su tehnike spašavanja sa visine i to vertikalni i kosi transport unesrećenih, transport vodiča i potražnog psa sa visine i evakuacija osoba sa visine. 

Učesnici treninga usvojili su preporuke instruktora iz Slovenije utemeljene na dugom iskustvu u bavljenju ovom vrstom spašavanja čime je potpuno ispunjen cilj ovog treninga.

Ovakvi treninzi su izuzetno bitni, jer spasavaoce održavaju u kondiciji, ne samo u fizičkoj, već i tehničkoj, kako bi znali upravljati određenim spravama za spašavanje.

U ovoj vježbi također su učestvovali i pripadnici Četvrte Policijske uprave Novi Grad, Crvenog križa Novi grad, Jedinica za zaštitu od požara Novi Grad i Dom zdravlja Novi Grad.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE