Nastavljena edukacija građana iz oblasti plasteničke proizvodnje

Općina Novi Grad Sarajevo,  21. decembra, organizirala je nastavak tematskog predavanja o plasteničkoj proizvodnji pod nazivom „Plastenička proizvodnja u proljetnim i jesenjim turnusima proizvodnje“.

Prvo predavanje o plasteničkoj proizvodnji održano je u maju ove godine, a predavač je bio  direktor  Federalnog zavoda za  poljoprivredu dr. sc. Omer Kurtović.  Na predavanju se govorilo o prozvodnji kultura u jesenjem i proljetnom periodu i o njihovom plasmanu na tržištu, a pored ostalih prisustvovali  su proizvođači plasteničke proizvodnje kojima je Općina Novi Grad Sarajevo  dodijelila plastenike u toku 2016. i 2017. godine na osnovu javnih poziva koji su bili raspisani u tom periodu.

U toku 2016. godine Općina Novi Grad Sarajevo podijelila  je ukupno 75 plastenika. Sedamdeset korisnika dobilo je plastenike površine 50 metara kvadratnih, a  u saradnji sa  „Muslim Aid „ organizacijom podijeljeno je još 5 plastenika površine 300 metara kvadratnih.

U ovoj godini dodijeljena su 74 plastenika, 60 korisnika je dobilo plastenike površine 50 metara kvadratnih, dok je 14 korisnika dobilo plastenike površine 100 metara kvadratnih u saradnji  sa organizacijama „Muslim Aid” i „Latter-day Saint Charities“ – LDSC.

“U navedenom dvogodišnjem periodu 149 korisnika plastenika je započelo intezivnu plasteničku proizvodnju, koja  im omogućava  proizvodnju za vlastite potrebe, a velikom broju proizvođača pruža i mogućnost dodatne zarade  i bavljenje  plasteničkom proizvodnjom kao osnovnim  izvorom zarade. U narednom periodu bit će obavljen monitoring i evaluacija dodjeljenih plastenika i tom prilikom će se korisnicima plastenika podijeliti i stručna literatura  o plasteničkoj proizvodnji”, kazao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Dodao je da je dodjela plastenika jedna od mjera koje provodi Općina Novi Grad Sarajevo u cilju podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje, a plastenička proizvodnja je jedan od vidova poljoprivredne proizvodnje na području općine koji se intezivno razvija.

Da bi se korisnici doniranih plastenika upoznali sa osnovama plasteničke proizvodnje u raznim vremenskim uvjetima, Općina  je organizovala tematska predavanja.

 

 

PRES SLUŽBA OPĆINE