Sa Trga na Mojmilu poslana poruka solidarnosti sa građanima Barcelone

Desetak mladih umjetnika grada Sarajeva danas su na jednoj od stambenih zgrada, na Trgu Barcelone u naselju Mojmilo započeli izradu velikog murala posvećenog pobratimskom gradu Barceloni, koji se protekle sedmice suočio sa tragičnim napadom na građane. Mural će se nalaziti na jednoj od zgrada koje je ubrzo nakon okončanja rata u BiH, obnovio grad Barcelona, čije ime nosi jedan od najvećih trgova u Novom Gradu.

Ovih dana građani Sarajeva rukom pruženom prema Barceloni i otvorenih srca šalju poruku prijateljstva, uz uvjerenje da će pronaći snagu i hrabrost da prebrode ove teške trenutke.

Današnjim okupljanjem na Trgu Barcelone, kojeg je organizirala Gardska uprava Sarajeva u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo na još jedan način poslata je poruka gradu, koji je svoju nesebičnu podršku dijelio sa nama u najtežim danima agresije na našu zemlju i nakon nje.

„Građani Barcelone ovih dana proživljavaju teške trenutke. Iako smo već decenijama povezani neizbrisivim vezama, danas, čini se više nego ikada,  suosjećamo sa svim građanima tog grada. Građani Sarajeva rukom pruženom prema Barceloni i otvorenih srca šalju poruke prijeteljstva uz uvjerenje da će pronaći snagu i hrabrost da prebrode ove teške trenutke“, istaknuto je tokom performansa.

Ovaj umjetnički performans odraz je prijateljskih veza između dva olimpijska i pobratimska grada, a na muralu je na španskom jeziku napisano "Barcelona, Sarajevo je s tobom".

Gradonačelnik Abdulah Skaka i dogradnačelnik Sarajeva Ivica Šarić uputili su poruke solidarnosti sa žrtvama terorističkog napada u Barceloni, podsjećajući da je taj grad već 21 godinu pobratim grada Sarajeva, te jedan od prvih gradova koji je ukazao na ono što se dešavalo u Sarajevu za vrijeme agresije.

Performansu su,  među ostalima, prisustvovali i predstavnici Općine Novi Grad, ambasador Kraljevine Španije Juan Bosco Giménez Soriano i počasni predsjednik Kraljevskog teniskog kluba RTC Barcelona 1899 i počasni građanin grada Sarajeva Juan Mario Tintore.   

„Ovaj čin ima svoju simboličnu vrijednost za Španiju i posebno Kataloniju, te predstavlja jedan izraz zahvalnosti  Sarajeva prema Barceloni, a koja je svojevremeno iskazala svoju solidarnost sa Sarajevom, u vrijeme strašne agresije protiv ovog grada“, izjavio je ambasador Soriano.

 

 

PRES SLUŽBA OPĆINE