Program zimskog održavanja cesta u općini Novi Grad - Spisak ulica

Programom zimskog održavanja ulica na području općine Novi Grad, koje obavlja KJKP "Rad" obuhvaćene su lokalne i nekategorisane ceste, zatim održavanje trotoara, mostova, pješačkih staza i prilaza školama, vrtićima i drugim ustanovama. Utvrđivanje stepena prioriteta čišćenja ulica vrši se tako da mjesne zajednice dostave prijedloge prioriteta, koje nakon toga razmatra nadzorni organ i stručne osobe nadležne Općinske službe.

Za ulice koje nisu u kategoriji prvog, drugog i trećeg prioriteta obezbijeđene su dovoljne količine posipnog materijala za sprečavanje poledice koji je dopremljen u svih 27 novogradskih mjesnih zajednica.

Prema Pravilniku o održavanju cesta u zimskim uslovima, kojeg je donijelo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija (Sl. novine FBiH 69/10) prohodnost ulica prvog prioriteta treba se osigurati u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u padinskom području, od trenutka prestanka padavina.

Na cestama drugog prioriteta u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju saobraćaja duže od 6 sati u toku dana.

Na cestama trećeg prioriteta Zimska služba obavezna je osigurati uslove za sigurno odvijanje saobraćaja najduže 72 sata po prestanku padavina.

 

U prilogu možete pogledati spisak prioriteta:

 

PRIORITETI