Prije 24. godine na Trgu ZAVNOBiH-a ubijeno šest osoba, od kojih troje djece

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a, na Ali-pašinom Polju, danas je obilježena 24. godišnjica stradanja šest građana, od kojih je bilo troje djece.

Počast ubijenim civilima, na mjestu pogibije, odali su predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995,  porodice i prijatelji ubijenih.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se tragičnog dana, kada su zločinci ubili šest naših sugrađana.

„Ovo je dan kada dolazimo ovdje i prisjećamo se zločina, te na taj način čuvamo istinu  od zaborava i odajemo počast žrtvama. Šaljemo poruku mira, da se nikada i nikome ne ponovi ovakvo zlo, ali i poruku pravosudnim institucijama da konačno procesuiraju zločince koji su počinili tako stravične zločine“, kazao Fikret Grabovica predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Dodao je da mlade treba stalno podsjećati na to što se dešavalo njihovim vršnjacima i da im na jedan odgovarajući način kažemo da vode računa o svojoj budućnost.

„Mladi trebaju da budu dobri i korisni članovi zajednice, tako što će biti dobri ljudi, sticati znanje i obrazovanje, jer je to njihovo najjače oružje“, dodao je Grabovica.

Na današnji dan 1992. godine ubijena su djeca Samir Ibrahimagić ( rođen 1983. godine ), Enes Muharemović ( rođen 1985.godine ) i Adnan Mušanović (rođen 1977. godine), i tri odrasle osobe Rasim Šaškić, Zoran Drndelić i Željko Lovrić.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE