Pri kraju adaptacija prostora za otvaranje vrtića u zgradi ŽIŠ-a u Buča Potoku

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, zajedno sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem i vršiteljicom dužnosti direktorice Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Jasminom Čongo obišli su danas prostorije budućeg vrtića u zgradi Željezničkog školskog centra u Buča Potoku.

U prostoru površine oko 500 metara kvadratnih u đačkom domu ŽIŠ-a, u ulici Safeta Zajke, kojeg je Općina Novi Grad adaptirala i prilagodila potrebama vrtića, moći će se formirati tri odgojno-obrazovne grupe. Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kanton Sarajevo osigurat će kadar i sredstva za materijalne troškove neophodne za funkcionisanje vrtića.

Svi građevinski radovi, koje izvodi firma Kolinvest trebali bi biti završeni za desetak dana, nakon čega će JU „Djeca Sarajeva“ objaviti javni poziv za upis djece u vrtić i uputiti zahtjev nadležnom ministrstvu za odobrenje stručnog kadra.

Izgradnjom vrtića osigurat će se prostor za boravak mališana iz naselja Sokolje, Briješće, Boljakov i Buča Potok i drugih naselja s desne strane općine Novi Grad.

„Za adaptaciju i preuređenje ovog prostora u dječije obdanište i izgradnju vanjskog igrališta rabalansom ovogodišnjeg budžeta izdvojili smo 270.000 KM. Prema riječima izvođača radova potrebno je desetak dana da se završe svi radovi, a Javna ustanova "Djeca Sarajeva", čija je obaveza opremanje vrtića, odredit će tačan termin stavljanja u funkciju obdaništa“, kazao je načelnik Efendić.

Istakao je da je lokacija vrlo pogodna, jer se vrtić nalazi uz glavnu saobraćajnicu, ima dovoljno parking mjesta i zelenih površina.

U parku ispred zgrade izgrađeno je dječije igralište, sa gumenom podlogom i spravama za igru. Postavljene su i parkovske klupe, te zasađeno ukrasno rastinje.

„Uz pomoć ove lokalne zajednice uspjeli smo da nađemo korisno rješenje da djeca iz ovog djela grada, gdje nema vrtića dobiju adekvatan prostor za boravak“, rekao je ministar Kazazović.

Direktorica Čongo istakla je da će po okončanju radova  JU „Djeca Sarajeva" objaviti javni poziv za upis djece u vrtić i istovremeno uputiti zahtjev nadležnom ministrstvu za odobrenje stručnog kadra, te da u zavisnosti od ovih procedura zavisi i otvaranje vrtića.

Pored ovoga Općina Novi Grad i Ministrstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a rade na rekonstrukciji vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju.

 

PRES SLUŽBE OPĆINE