Otvorena izložba "Paralele - kulturne spone"

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba Paralele-kulturne spone koja je nastala kao rezultat saradnje umjetnika iz različitih dijelova Evrope koji inspirisani šumom i drvetom stvaraju umjetnička djela. Pored internacionalnih umjetnika, na izložbi su  predstavljeni radovi bosanskohercegovačkih umjetnika Mirsada Mustajbašića i Džeke Hodžića 1001 dan: Bosna i Hercegovina slikom i riječju kroz stoljeća, crteže Bosne i Hercegovine kroz različita stoljeća koja govore o njenoj kulturnoj historiji, a koje je skupio norveški slavista Svein Monnesland.

Izložbu čine djela umjetnika iz različitih zemalja povezanih „drvetom“, a ona pokazuje važnost šume, ne samo kao klimatskog ili prirodnog potencijala, već i kao važnog dijela našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa

Izložba je obišla Norvešku, Švedsku, ostrvo Aland, Finsku i Rusiju, a turneja se završila u Švedskoj 2005. godine. Naredne, 2006. godine nastavlja se u Bosni i Hercegovini njenim izlaganjem u Historijskom muzeju BiH, kojem je izložba potom najvećim dijelom i poklonjena.

Ove prilike izložba, 11 godina poslije, ponovno gostuje zahvaljujući suradnji Historijskog muzeja BiH i Općine Novi Grad Sarajevo u općinskoj galeriji gdje će biti dostupna do 28.08.2017. godine.