Općina Novi Grad realizirala projekat „Zdrav duh u zdravom tijelu“

Općina Novi Grad Sarajevo, putem Savjeta za sigurnost, zaduženog za implementaciju Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad sa maloljetnicima u sukobu sa Zakonom 2014. – 2016. godine, u srijedu, 2. novembra, realizirala je drugu fazu projekta „Zdrav duh u zdravom tijelu“.   

Pred velikim brojem prisutnih, u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin"prezentirane su sportske aktivnosti šest sportskih klubova sa područja općine Novi Grad – KK „Sampi“, FK „Novi Grad“, RK „Dobrinjac“, Taekwondo kluba Novi Grad, Klub borilačkih vještina „Gazija“ i Klub borilačkih vještina „Taekyon". Članovi pomenutih klubova su djeci na najpristupačniji i zabavan način pokušali približiti sportske aktivnosti i tako ih motivirati da se i sami uključe u neke od ovih sportova i da na što bolji i primjereniji način iskoriste svoje slobodno vrijeme.

Učestvovalo je 130 učesnika, a ciljna grupa bili su učenici Osnovne škole  „Aleksa Šantić“, srednje „Elektro-tehničke“ škole, te štićenici Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama „Oaza“.

Manifestaciju je otvorila Fatima Šaškić, predsjednica Savjeta sigurnosti Općine Novi Grad, koja je prisutnima poželjela dobrodošlicu.

Istakla je značaj uključivanja djece u izvannastavne sportske aktivnosti, kao vida prevencije pretilnosti, poboljšanja zdravlja općenito, ali prije svega kao segmenta zdravog odgoja i prevencije nepoželjnih socioloških pojava.

Manifestaciju su podržali i policajci u zajednici Treće policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo. U radu sa prisutnim učenicima policijski službenici su, kao dio tzv. „primarne prevencije“, posebno naglasili značaj upražnjavanja različitih sportskih aktivnosti među mladim, kao veoma pouzdan način pravilne izgradnje ličnosti i odvraćanja djece i adolescenata od situacija u kojima mogu počiniti prekršaj ili krivično djelo.

Skupu se obratio i profesor dr. Zulfo Aruković, predsjednik košarkaškog kluba „SAMPI“, koji je izrazio zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na realizaciji ovog projekta. Profesor Aruković je istakao važnost činjenice da u sport treba uključiti djecu od trećeg  do devetog razreda osnovnih škola i  na taj način se boriti protiv maloljetničkog prijestupništva i maloljetničke delinkvencije.

Pored predstavnika Općine Novi Grad, događaju su prisustvovali i predstavnici Kantonalnog tima za implementaciju akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva, MUP-a Kantona Sarajevo, Kantonalnog centra za socijalni rad , udruženja „Oaza“ i „Naša djeca“, kao i predstavnici bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE