Obilježena tužna godišnjica pogibije šestero djece u ulici Bosanska na Alipašinom Polju

U ulici Bosanska kod broja 4, u C fazi naselja Alipašino Polje, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena tužna 23. godišnjica od ubistva šestero djece. Tim povodom, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Novi Grad dr. Rusmirom Baljićem odala je počast i položila cvijeće na mjesto stradanja.

Na tom mjestu je 22. januara 1994. godine od eksplozivnog dejstva tri minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno šestero djece, a šestero ih je ranjeno, dok su se sankali. 

Ovog nemilog događaja danas se prisjetila Izeta Rizvanović, majka trinaestogodišnjeg Nermina koji je poginuo na ovom mjestu.

„Djeca su tog dana izašla da se sankaju, moj sin je imao trinaest godina, danas bi bio odrastao čovjek i imao svoju porodicu, ali nažalost nije mu dozvoljeno. Svake godine mi je teže i ova bol ne jenjava, samo je veća“, kazala je uplakana majka Izeta.

Cvijeće su položili  i predstavnici Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, vjećnici Gradskog vijeća, te rodbina i prijatelji stradalih.

Tog kobnog dana ubijeni su Indira Brković (1982.), Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1986).

 

PRES SLUŽBA OPĆINE