Sjećanje na šehide i poginule borce Alipašinog Polja

U Općini Novi Grad Sarajevo u nedjelju, 14. augusta, obilježen je Dan „Sjećanja na šehide i poginule borce“, sa područja šest mjesnih zajednica Alipašinog Polja.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad predvođena predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela položila je cvijeće i odala počast poginulim sugrađanima na spomen-obilježju u B fazi Alipašinog Polja.

Prisutnima se obratio pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić koji je istakao kako je dužnost svih nas da se sjećamo šehida i poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata,  jer su oni dali svoje živote kako bi mi danas slobodno živjeli i radili.

"Ovo je vrlo značajan dan za Općinu Novi Grad Sarajevo i njene građane. Iza mene se nalaze imena 229 šehida, kćeri i sinova koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu. Oni nisu dozvolili da agresor uđe u grad Sarajevo. Naša obaveza je da ih se sjećamo, jer su oni utkali svoje živote u temelje države BiH i suprotsavili se zlu“, kazao je Delalić.

U svom obraćanju prisutnima Delalić je dodao da su šehidi i poginuli borci ostavili nama u amanet da čuvamo i gradimo bolju i jaču državu, zbog svih nas, ali i generacija koje dolaze.

Na Alipašinom Polju u B- fazi, kod spomen-obilježja okupile su se i porodice poginulih, prijatelji i rodbina, koji su svojim najmilijim odali počast. Jedna od njih je i Sabaheta Prijepoljac, majka poginulih dvadesetjednogodišnjeg Elmira i dvadesetdvogodišnjeg Alije, koja je u proteklom ratu izgubila i muža Ismeta.

„Svaki dan je sve teže i teže. Od prvog dana su moji sinovi i muž krenuli u borbu i branili svoj grad, za koji su dali i svoje živote. Ovih datuma trebaju se sjećati svi građani, a ne samo roditelji koji su izgubili svoje najmilije, jer to su naša djeca, “ kazala je Prijepoljac.

Povodom sjećanja na poginule borce, učenici Osnovne škole “Fatima Gunić” izveli su prigodan program, a pored delegacije Općine Novi Grad cvijeće su položili i predstavnici boračkih udruženja, Udruženja „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca“, predstavnici savjeta mjesnih zajednica Alipašinog Polja, te predstavnici političkih partija.

 PRES SLUŽBA OPĆINE