Obilježen Dan civilne zaštite FBiH

Povodom obilježavanja 1. marta,  Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 2. marta u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo održana je svečana sjednica.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, a najzaslužnijim pojedincima, kolektivima, društvenim i drugim organizacijama uručena su priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2016. godine, koje dodjeljuje Federalni štab civilne zaštite. 

Plaketa kao najveće priznanje Štaba civilne zaštite FBiH dodijeljena je Općini Novi Grad, koja je u protekloj godini  u saradnji sa humanitarnim organizacijama  uspjela obezbjediti 350. 000 hiljada eura za trajnu regulaciju Lepeničkog potoka, a nagradu je preuzeo općinski načelnik Semir Efendić.

Pismenu pohvalu za zalaganje, rad i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dobio je Fahrudin Kazazić v.d. pomoćnika načelnika Općine Novi Grad za civilnu zaštitu.

Na samom početku prisutnima se obratila zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite i Federalna ministrica finansija Jelka Milićević, koja je kazala da civilna zaštita u odnosu na druge države još uvijek raspolaže jako skromnim sredstvima.

„Pokušavamo da koordiniramo sve aktivnosti, koje nas zadese, ali mislim da imamo jako dobre ljude na svim nivoima vlasti i u ovom trenutku sigurno smo spremni odgovoriti svim izazovima“, istakla je Milićević.

Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je da je situacija danas mnogo bolja u odnosu na protekli period.

„Drago mi je da smo uspjeli sve naše ljude osposobiti da budu spremni da odgovore na sve prirodne nesreće. Nadam se da ćemo i u budućnosti njegovati ovaj pozitivan trend donošenja adekvatnih planova, programa i svih drugih akata, koji su nam neophodni da odgovorimo za sve prirodne i druge nesreće“, kazao je Solak.

Za sve posjetioce i širu javnost na platou ispred glavnog ulaza u zgradu Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je i prigodna izložba dijela opreme koju timovi Federalne uprave civilne zaštite koriste u akcijama zaštite i spašavanja i operacijama deminiranja.

Pored Općine Novi Grad, plaketa civilne zaštite dodijeljena je i sarajevskim općinama Centar i Ilidža.  

 

PRES SLUŽBA OPĆINE