Obilježavanje Dana planete zemlje: Oko 200 djevojčica i dječaka u akciji čišćenja okoline

Međunarodni Dan planete zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta, u Općini Novi Grad obilježen je akcijom čišćenja i uređenja školskih dvorišta i prostora oko školskih objekata.

Akcija je održana u sklopu projekta „Za čistiju i zdraviju životnu sredinu“, kojeg je realizirala Osnovna škola „Sokolje“ zajedno sa Udruženjem građana „Ruke“, a uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo i učešće većine novogradskih osnovnih škola.

U akciji je učestvovalo blizu 200 djevojčica i dječaka, članova eko-sekcija iz novogradskih škola, a kako je kazala Zulejha Kopić, profesorica razredne nastave i voditelj projekta u OŠ „Sokolje“, ovakve aktivnosti će se sporovoditi tokom cijele godine.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano podržava ovakve akcije, čiji je cilj buđenje svijesti kod učenika i odraslih o važnosti očuvanja životne sredine, kroz organiziranje raznih akcija čišćenja, pošumljavanja, takmičenja i druženja, a sve u svrhu stvaranja čistije i zdravije životne sredine za dobrobit svih građana.

Najmlađi stanovnici naše općine pokazali su da sa malo uloženog truda i izdvojenog vremena mogu uraditi mnogo za širu društvenu zajednicu. Upravo oni su najbolji primjer kako se ljudi trebaju ponašati prema svojoj okolini i čuvati je od zagađenja, kako bi nam svima bilo ugodnije živjeti.

U multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo, u petak 21. aprila, održan je i prigodan program, povodom uspješno realiziranog projekta „Za čistiju i zdraviju životnu sredinu“. Dobrodošlicu je prisutnima poželio pomoćnik Općinskog načelnika za lokalnu samoupravu Ahmet Zećo.

„Namjera nam je da naša općina bude jedna od najuređenijih u BiH, baš onako kako i dolikuje najmnogoljudnijoj općini koja je sastavni dio glavnog grada naše države. Na ovaj način želimo uticati na razvijanje  svijesti svih građana da budu od onih koji vole prirodu i koji se za nju brinu, te da bude što manje onih koji je uništavaju i prljaju“, kazao je Zećo.

Također je istaknuo da Dan planete zemlje ne treba da bude samo 22. aprila, već da uvijek treba da čuvamo našu okolinu i sredinu u kojoj živimo.

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana planete Zemlje, Općina Novi Grad i  UG „Ruke“ organizirat će zajedničku akciju čišćenja i uređenja zelenih i javnih površina, parkinga i prostora oko stambenih zgrada u najvećem novogradskom naselju Dobrinja.

Akcija, koja se trebala održati u subotu, 22. aprila,  zbog loših vremenskih prilika odgođena je za 6. maj, u 10 sati.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE