Obiljažana godišnjica pogibije rahmetli Envera Šakića i Nedžada Gerina

Predstavnici Općine Novi Grad, Savjeta MZ „Alipašino Polje-B1 i 2“,Udruženja boraca Bosnae - Zelene beretke, Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo, Skupštine Kantona Sarajevo, rodbina i prijetelji, danas su obilježili 25. godišnjicu pogibije komandanta borbene formacije Zelenih beretki - Bosnae 22, rahmetli Envera - Ene Šakića.

Enver Šakić poginuo je 15. maja 1992. godine, na Alipašinom Polju. Posthumno je odlikovan, najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i  "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima", a dodijeljen mu je čin majora.

Na mjestu pogibije rahmetli Ene, u ulici Semira Frašte kod broja 4, delegacije i njegova porodica položili su cvijeće, a o njegovim herojskim zaslugama govorili su Enverovi saborci.

Muhamed Švrakić, predstavnik Udruženja Zelene beretke KS-a kazao je da je Eno među prvima oformio jedinicu Bosane 22, koja je učestvovala u odbrani svih dijelova grada.

„Rahmetli komadant Bosnae 22 Enver Eno Šakić, poginuo je u Novom Gradu, gdje je i živio, a ubijen je na kukavički način snajperom. Iza njega je ostala supruga sa dvoje djece i njegova hrabra sestra. Bili smo prijatelji. Za njega mogu reći da je bio jedan veliki borac i patriota“, rekao je Švrakić.

Prisutni su odali počast i položili cvijeće na spomen-ploču rahmetli Nedžadu Gerinu, koji je poginuo 16. maja 1993. godine. Nedžad je imao samo 14 godina kada je ubijen u dvorištu zgrade u ulici Semira Frašte broj 17.

Majka Muniba i otac Huso svake godine iznova se podsjećaju tog dana.

Nedžad je išao u sedmi razred osnovne škole, bio je dijete za primjer, trenirao je košarku.

„Na današnji dan je došao iz škole, uradio zadaću i pitao me da li može izaći sa drugovima da igraju košarku. Dozvolila sam mu. Nedugo nakon što je izašao zapucalo je. Gledali smo s prozora, kada je u trenutku dok je pretrčavao između zgrada, granata pala na ovo mjesto i ranila ga. To je bilo 15. maja poslije podne, a ujutro u 6 sati preminuo je od zadobijenih povreda. Slike su danas prisutne u našim mislima. To se nikada ne može zaboraviti, ali život ide dalje“, priča neutješna majka.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE