Na raskrsnici ulica Safeta Hadžića i Sulejmana Pačariza Hodže u Švrakinom Selu postavljen semafor

Na raskrsnici ulica Safeta Hadžića i Sulejmana Pačariza Hodže, u Švrakinom Selu postavljen je semafor kako bi se poboljšala sigurnost za sve učesnike u saobraćaju, a posebno za najmlađe stanovnike ovog dijela naselja.

Radove je izvela firma „Step“, a vrijednost projekta je 40.000 konvertibilnih maraka. Od toga je Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila 17.000 KM, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo 10.000 KM, a Direkcija za puteve KS-a 13.000 KM.

Obzirom da je u ovom dijelu naselja postojao samo jedan pješački prelaz koji učesnici u saobraćaju najvećim dijelom ne poštuju, bilo je neophodno postaviti semafor, kako bi se olakšalo odvijanje pješačkog i motornog saobraćaja.

Projekat je realiziran na zahtjev građana Općina Novi Grad i u saradnji sa nadležnim ministarstvom.  

„Semafor je pušten u funkciju prošle sedmice. Želja nam je da ovim projektom omogućimo sigurnost svih učesnika u saobraćaju, a posebno djece i učenika, koji iz padinskog dijela Švrakina Sela idu u osnovnu školu na Alipašinom Polju i druge škole. Semafor će u određenoj mjeri usporiti saobraćaj i omogućiti sigurniji prelazak ceste“, istakao je Hamdija Dizdar, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za investicije i infrastrukturu.

Nosilac aktivnosti na realizaciji radova bilo je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Općina Novi Grad je provela proceduru izbora izvođača radova, dok je stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova obavljao Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE