Muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković posjetio Općinu Novi Grad: Planirano formiranje odgojne ustanove u kompleksu nekadašnje škole „Al Walidein Gazzaz“ na Mojmilu

Muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković i  njegov pomoćnik dr. Abdulgafar Velić posjetili su danas Općinu Novi Grad.

Bila je ovo prilika da načelniku Semiru Efendiću lično čestitaju na novom mandatu i požele mu uspjeh u budućem radu, te da razgovaraju i o budućoj saradnji između Islamske zajednice u BiH i ove lokalne zajednice.

Prilikom susreta sa načelnikom Efendićem predstavnici Muftijstva sarajevskog prezentirali su planove da se u jednom objektu u sklopu kompleksa nekadašnje škole i dječijeg doma „Al Walidein Gazzaz“ na Mojmilu, koji već neko vrijeme nije u upotrebi  formira vrtić. Sa tim aktivnostima krenulo bi se u narednoj školskoj godini, a otvaranjem još jednog vrtića povećali bi se smještajni kapaciteti za boravak najmlađih stanovnika Novog Grada.

Načelnik Efendić kazao je ovom prilikom da je Općina spremna podržati opremanje dječijeg vrtića i pomoći da se ovaj objekat stavi u funkciju. Ideja je da Muftijstvo sarajevsko bude nosilac aktivnosti i da vrtić bude u njihovoj nadležnosti, jer je kompleks u nadležnosti Rijaseta islamske zajednice, odnosno Vakufske direkcije.

Upriličen je i zajednički obilazak ovog velikog kompleksa kako bi se uvjerili u kakvom je stanju objekat i šta je sve neophodno za stavljanje vrtića u funkciju.

„Radi se o objektu sa velikim brojem učionica, namjenskim prostorijama građenim za potrebe vrtića. Zaista ćemo biti sretni ako u toj namjeri uspijemo pomoći Vakufskoj direkciji - Muftijstvu sarajevskom da se objekat stavi u funkciju za koju je i napravljen“, izjavio je načelnik Efendić.

Istakao je da je lokacija izuzetno povoljna, jer se nalazi između dva najveća novogradska naselja Alipašinog Polja i Dobrinje, gdje su velike liste čekanja za upis djece u predškolski odgoj.

„Podnijeli smo zahtjev Rijasetu IZ da nam odobri korištenje ovog objekta za potrebe otvaranja ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje. Nastojaćemo da taj projekat realiziramo u narednoj godini, uz pomoć Općine Novi Grad i drugih prijatelja i donatora“, rekao je muftija sarajevski  dr. Enes-ef. Ljevaković.   

Kompleks je izgrađen nakon okončanja rata u BiH za potrebe školovanja djece šehida i poginulih boraca, međutim, kako se broj te djece iz godine u godinu smanjivao, došlo je do prestanka njegovog rada. Smješten je u lijepom okruženju ugodnom za boravak djece i sa dosta sadržaja. Njegova izgradnja koštala je više od 30 miliona dolara.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE