Istaknuti bh. slikar Safet Zec posjetio Općinu Novi Grad

Pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo Hamdija Dizdar ugostio je jučer jednog od najpoznatijih i najpriznatijih bh. likovnih umjetnika Safeta Zeca.

U pratnji svojih saradnika ovaj bh. slikar i grafičar, te dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva obišao je obnovljene izložbene prostore i Galeriju Općine Novi Grad i iskazao podršku za aktivnosti koje Općina čini u nastojanju da promoviše i podrži bosanskohercegovačko umjetničko stvaralaštvo i kulturu.

Ovom prilikom, jednom od naših najvećih živućih umjetnika, prezentiran je ovogodišnji program izložbenih aktivnosti, što je bio povod i za razgovor o organizaciji velikog likovnog i kulturnog događaja – izložbe Safeta Zeca u prostoru Galerije Općine Novi Grad.

Prilikom susreta istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da će stanovnici općine Novi Grad Sarajeva ove godine imati priliku uživati u djelima vrhunskog umjetničkog stvaralaštva.

Safet Zec rođen je 1943. godine u Rogatici. Školu primjenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1964. godine. Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Početkom devedesetih godina jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaralaca u zemlji. 

Priredio je preko 70 samostalnih izložbi u domovini i velikim metropolama širom svijeta. Član je svih značajnih umjetničkih asocijacija u Evropi, također je član ULUBiH-a. Za svoj rad je dobio preko 20 stručnih nagrada i priznanja. Godine 2007. dodijeljen mu je Orden za umjetnost i književnost Republike Francuske, proglašen je vitezom umjetnosti. Njegova djela nalaze se u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i privatnim kolekcijama.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE