Dokumentarni film „U potrazi za domom“ mladog režisera Harija Šečića premijerno prikazan u kinu Novi Grad

Novogradska premijera dokumentarnog filma "U potrazi za domom" mladog reditelja Harija Šečića održana je u petak, 27. januara, u kinu Novi Grad pred mnogobrojnom publikom.

Prije početka filma prisutnim posjetiocima dobrodošlicu je poželio općinski načelnik Semir Efendić, a skupu su se obratili i Hari Šečić i glavni protagonist filma Sead Delić.

Šečić je kazao da je film priča o jednoj cijeloj genereciji koja je početkom rata bila na pragu života i rat im je oduzeo mladost, dom i puno više od toga. Oni su uspjeli pronaći neki materijalni svijet u inostranstvu, ali nikada nisu uspjeli da pronađu ono što su izgubili na početku rata.

Film „U potrazi za domom“ snimljen je po istinitoj priči o Seadu Deliću, momku koji je preživio genocida u Srebrenici odselio iz tog grada u Ameriku, gdje je sa suprugom započeo novi život. Priča je to o bosanskoj stvarnosti, odnosno stvarnosti bosanske dijaspore, velikog broja ljudi koji su otišli iz naše zemlje i žive u raznim državama širom svijeta.

Kako Delić u Americi nije našao mir koji je očekivao i dalje je najveći smisao njegovog života Bosna u kojoj se rodio,odrastao i gdje je živio do odlaska u Sjedinjene Američke Države, i u koju se stalno iznova vraća.

Vozeći kamion Sead je ostvario neku vrstu ''Američkog sna'', ali je posjeta Bosni, Potočarima i Srebrenici nakon deset godina života u Americi u njemu probudila sjećanja i nostalgiju, kao i želju da se vrati u rodno mjesto.

U međuvremenu se "zaljubio" u historiju srednjovjekovne Bosne. Svaku priliku koristi za obilaske nekropola stećaka širom Bosne i Hercegovine i istraživanje historije, a iz hobija se bavi fotografijom.

Film je prikazan na 22. Sarajevo Film Festivalu, gdje je otvorio 11. Program BH filma i još nije dostupan u kinima.

Općina Novi Grad podržala je snimanje ovog dokumentarnog filma koji je ujedno bio i diplomski rad našeg mladog sugrađanina, stanovnika Novog Grada Harija Šečića.

 Hari Šečić je do sada snimio nekoliko kratkih filmova "Harvard Man", "Varijacije", "Ukradena sreća", "Praznik", Hugs", te televizijske mini serije pod nazivom "Priče iza diskrecione linije".

Među gostima iz kulturnog i javnog života, premijeri su prisustvovali  Avdo Huseinović, Munira Subašić i Sead Lipovača – Zele.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE